27 december 2019. Nog 4 dagen te gaan. Tussentijd. De tijd tussen kerst en oud en nieuw. Drukke feestdagen achter de rug en nu aftellen naar 2020. Wielrenners maken de balans op. Strava toont rond deze tijd het jaarrapport. Totaal aantal uren, kilometers en hoogtemeters. Een beetje sportieve wielersporter kijkt hier met een scheef oog naar. Een ander interesseert zich voor geen meter voor deze info. Fanatiekelingen proberen aan het eind van de kilometers het jaar vol te maken tot aan de gewenste aantal kilometers. Het kan nog net. Weer een paar Kudo’s erbij!

Een jaar gaat razendsnel voorbij. Binnen onze vereniging is er veel gebeurd. Renners hebben geleden op grote hoogten. Anderen bereikten een afstandsmijlpaal. Een enkeling heeft keihard moeten vechten voor zijn strijd tegen een ernstige ziekte en overwonnen. Groot leed en ook klein leed. Met oudjaarsdag in ‘t zicht toch nog een valpartij met blessure. Of juist aan het begin van het jaar met veel plannen onderuit gaan en alle plannen zien stranden. Voor elke wielrenner een rampscenario. Vallen en ook nog een (ernstige) blessure.

Soms dwingt de tijd om het rustiger aan te doen, maar de passie voor fietsen laat dit vaak niet toe. Veel getraind op snelheid of heerlijk ontspannen gefietst. Langs uitgestrekte polders trappend naar de horizon of over kronkelige wegen door binnen en buitenland. Wij hebben nieuwe leden mogen verwelkomen en ook leden verloren. Leden zijn (opnieuw) opa/oma geworden. Kortom een bewogen jaar.

Allemaal delen wij dezelfde passie. Wielrennen. NTFU spreekt over een sportieve fietser als hij/zij minimaal 12 keer per jaar fietst op een racefiets en/of ATB fiets. Zij beschrijft in het meerjarenplan verschillende doelgroepen: 

De avontuurlijke wielersporter. Leidt een afwisselend leven, is ambitieus en doelgericht, is een echte multisporter en prestatiegericht. 

De fanatieke wielrenner. Kan zich een leven zonder sportief fietsen moeilijk voorstellen. Naast prestatie zijn gezondheid en fitheid de belangrijkste drijvers om te fietsen. Deze groep ademt zogezegd wielersport.

De vrije wielersporter. Belast zichzelf niet met ambitieuze doelen, maar hecht waarde aan de vrijheid van fietsen. Lekker fit en gezond blijven. 

De genietende wielersporter. Fietst voor de ontspanning en het genieten. Heerlijk met anderen fietsen en genieten van de natuur. 

Niemand past in een hokje en toch herken ik de profielen en ik kan binnen onze vereniging er ook gezichten bij plaatsen. Want onze wielervereniging wil met het jaarlijks programma iedere wielersporter bedienen. Daarom hebben wij meerdere niveaus fietsgroepen qua gemiddelde snelheid en afstanden. Wij bieden interessante trainingen aan de op maandag om beter te worden. Elk jaar mooie clubtochten in binnen- en buitenland. Mooie toertochten voor iedereen die mee wil doen en een zomerprogramma op de wielrenfiets en in de wintertijd spinning of ATB ritten. 

Met bevlogen vrijwilligers en fanatieke leden maken wij Toer 80 tot wat het is. Een fantastische Fiets Toer Club waar iedereen zijn passie voor fietsen kwijt kan en indien gewenst doelen kan bereiken. En dat al bijna 40 jaar. Ik hoop dat er nog vele generaties fietsers gaan genieten van onze activiteiten. Om te beginnen volgend jaar!

Welke type wielersporter ben jij? Wat is je doel voor 2020? Ik adviseer om 1 doel te realiseren: kom naar ons jubilieumfeest op 24 januari en meld je aan. Voor nu alvast een fijne jaarwisseling gewenst en tot volgend jaar.

Fietst met veel plezier het jaar uit!

Groeten,

Lars Kiewiet

Geef een reactie