Wielrennen in West Vlaanderen. Natuurlijk kennen we Gent Wevelgem, Driedaagse van de Panne. Maar tot op deze week had ik geen idee waar zich dat precies afspeelde. Juist ja, op de Flanderns Fields, waar in de 1e Wereldoorlog veel, heel veel militairen en burgers hun dood vonden. (Totale dodental IWO 22 miljoen……..)
Deze week zijn Gea en ik hier op ‘excursie.’ Ieper is onze uitvalsbasis.

Begin 20e eeuw. Het keizerrijk Duitsland bestaat nog maar een paar decennia en het is onrustig in de wereld. Er is een strijd om koloniaal gebied, in Europa is het onrustig maar ook de Russen en Japan liggen elkaar niet zo goed. Er is door de opkomst van de Industrialisatie een sterke socialistische roep om en in bestuur. Vakbonden, algemeen kiesrecht en de macht van de diverse dynastieën vervalt.

In Europa het blok Duitsland, het Keizerrijk Oostenrijk / Hongarije, Italië en het Ottomaanse rijk van de Turken die op de Balkan veel gebieden hebben. Daar tegenover het blok Frankrijk / Rusland. Dan komt de Balkanoorlog. De Turken verliezen en het verdrag van Londen legt hen de grenzen op. Servië wordt dapper en Duitsland wil dat Oostenrijk daar tegen optreedt. De moord In Serajewo op de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand (en zijn vrouw) luidt eigenlijk de ellende verder in. Overal mobiliseren landen zich.

Duitsland wil Frankrijk innemen, maar ook Rusland. En het had niet veel gescheeld of het neutrale NL was ook in de oorlog betrokken. Op het laatste moment besloten de Duitsers om niet via Limburg te gaan maar via Luxemburg en België hun weg naar Parijs te zoeken. Engeland wilde er buiten blijven maar beschermt de neutraliteit van België. En dus komt het hele Gemene Best ook op de proppen. Om een Lang verhaal kort te maken, de troepen troffen elkaar in en rondom Ieper en de linies ontstonden. De loopgravenoorlog. Als je je er echt in wilt verdiepen, er zijn vier delen op YouTube van het ontstaan tot het bestand van Versailles.

Rondom Ieper veel, heel veel herinneringen aan die tijd. Bijna op elke hoek van de straat een gedenksteen, begraafplaats, museum. Je kan je geen voorstelling maken wat zich hier heeft afgespeeld. Met een merkwaardig kerstbestand in 1914, wapenstilstand, elkaars chocolade eten en wijn drinken, een voetbalwedstrijd, om elkaar de volgende dag weer de dood in te jagen.

In dat teken ook een aantal wielerevenementen. Gent Wevelgem volledig ook in het teken nu van de 1eWO met start onder de Menenpoort in Ieper. Waar je eigenlijk over de Flanderns Fields fietst en links en rechts er aan herinnerd wordt. We komen zeker nog eens terug om die tocht te fietsen.

INFO
Westtoer.be
– Gent Wevelgem, volledig uitgepijld
https://www.greatwarremembrancecyclo.be/nl/ (georganiseerd door Etixx Classictours)

Geef een reactie