Vanaf nu is bauken een werkwoord …

Als je in de tweede week van november het nieuws een beetje hebt gevolgd, begrijp je waarschijnlijk direct wat een Bauke overwinning is. Bauke Mollema blijkt Japan Cup te hebben gewonnen na slim leugentje, kopte NU.nl op 13 november.


Prachtige kerel die Bauke en ook nog slim. Omdat het “onze” Bauke uit Groningen is, kunnen wij Groningers niets anders dan trots zijn. Immers wij bauken allemaal wel eens. Ja zeker, bauken met kleine letter is een werkwoord! Bauken wordt binnenkort opgenomen in het groene boekje van de Nederlandse taal. Maar wat betekent het werkwoord en in welke context mag je het gebruiken?

De kop van NU.nl spreek over een leugentje. Dat verkleinwoordje is heel belangrijk. Het gaat immers om Bauke Mollema die een slimme zet heeft gedaan. Zijn concurrent Micheal Woods had zijn kop er niet bij en vroeg aan zijn mede ontsnapper, Mollema, hoeveel rondjes nog gefietst moest worden. Tja als je zo’n vraag aan Bauke stelt, dan wordt je natuurlijk gebaukt. Hij vertelde zijn concurrent dat er nog een rondje gereden moest worden en Mollema sprintte vrij eenvoudig naar de overwinning, want het was al de laatste ronde.


Kijk nu komt een belangrijk punt over dit werkwoord. Je mag bauken als een ander begint. Om iemand op het verkeerde been te zetten. Een leugentje om bestwil. Als de vraag niet was gesteld, had Bauke dit nooit gedaan. Dus als je niet goed oplet, kan je gebaukt worden.

B a u k e
Het werkwoord past precies. Een bauke overwinning. Let maar eens op de letters b a u k e . 


Hij die baukte: Hij die bewust anders uitlegt, krijgt een … overwinning.

In dit geval niet helemaal op eigen kracht, daarom gebruik je hier het werkwoord krijgen. Dat is het mooie van deze letter K. De K kan verschillende betekenissen hebben: kopen / krijgen / kosten / kantelen en waarschijnlijk nog veel meer varianten. 


In de politiek wordt ook gebaukt. Da’s minder.

Als Trump baukt moet je opletten. Hij die bewust anders uitlegt, koopt een overwinning.

Als Rutte baukt kost het je 30 km. Hij die bewust anders uitlegde, kostte ons 30 km/uur.


Wees voorzichtig met het werkwoord, houd Bauke Mollema wel in ere. Hij en zij mogen het gepast gebruiken en let goed op dat je niet te vaak wordt gebaukt of zelf baukt.

Groeten,
Lars Kiewiet

Geef een reactie