Ik wandel met mijn vrouw rond het Oldambtmeer richting Midwolda. Het is corona tijd. Vanochtend ontvingen wij een NL-Alert 22-03-2020 11:29: houd 1,5 meter afstand! Bent u ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen Corona. Keep your distance to others.

Wij zijn niet ziek of verkouden. De muren komen op ons af, dus wandelen wij samen 15 km door het mooie Oldambt. Gisteren nog met een kameraad de “Vamberg” beklommen. Als training voor Stelvio, eind augustus.

Langs de rietkraag van het Oldambtmeer zoemen de eerste bijen en vliegen vogels af en aan. Een buizerd kijkt vanuit de boom rustig naar de grond, wachtend op een lekker maaltje. In het Midwolderbos hakt de specht een gat in een boom. Twee zwanen glijden sierlijk door het slootwater. De natuur heeft niet door dat de natuur de mens in haar houdgreep heeft. Terwijl wij mensen met een boog om elkaar heen lopen en fietsers met niet meer dan z’n tweeën langs ons gaan, is de natuur zich niet bewust van de ernst.

Alles komt in bloei. De zon schijnt fel, gras groeit en bomen staan bijna in bloei. Naast onze buren staat de forsythia volop in bloei. Normaal gesproken zien wij deze rondom de verjaardag van onze oudste dochter, medio april bloeien. Verwonderd kijk ik om mij heen en besef dat de natuur geen weet heeft van een onzichtbaar virus dat ons al een week in de ban houd. Tenminste in Nederland. De hele wereld is al langer in de ban van Corona.  

Een onwerkelijke situatie. Wij krijgen geen eindtijd wanneer het afgelopen is. Dat maakt het onmogelijk om plannen te maken. In Groningen zijn nog geen Brabantse toestanden, maar we moeten zeer alert zijn. 

Samen fietsen wordt afgeraden, terwijl de natuur lonkt om fietskilometers te maken. Toer’80 staat stil, maar leden willen fietsen. Gewoon doen! Maar wel met gezond verstand. In de natuur kan je ontspannen en je energie kwijt. Met een groep fietsen is niet verstandig. Vandaag zag ik veel wielrenners, maar geen groepen. Gewoon een enkeling of een koppeltje van twee. Volgens mij kan dit geen kwaad en het is goed voor het (fiets)hart. Misschien komt er nog een lockdown, dus fiets nu het nog kan, maar op een verantwoorde manier. 

Ik verheug mij op het moment dat wij weer samen de wei in mogen. Gewoon met alle fietsers van ons club in een peloton. Dit jaar bestaan Toer’80 40 jaar. Het jaar staat vol met activiteiten. Nu staat alles even stil. Onze tijd komt nog wel. Er zijn nu belangrijkere zaken.

Dus voor nu heerlijk trappen in je eentje of alleen met een vriend/vriendin. Corona trappen noemen we dat. Veel fietsplezier!

Groeten,

Lars Kiewiet

Geef een reactie