1e Ronde van Frankrijk 1903

In 1903 ging de eerste Tour de France van start op 1 juli ter hoogte van herberg “Au Reveil Matin” in Montgeron, een voorstad van Parijs. Hij eindigde op 19 juli in Ville d’Avray. Er stonden 60 renners aan de start.

 • Aantal ritten: 6

 • Totale afstand: 2428 km

 • Gemiddelde snelheid: 25,678 km/h

 • Aantal deelnemers: 60

 • Aantal renners in Parijs: 21

 • Er namen geen Nederlanders deel aan de Tour van 1903.

 • Eerste Tourwinnaar: Maurice Garin (Fra)

 • No. 2.: Lucien Pothier (Fra)

 • No. 3.: Fernand Augereau (Fra)

De eerste Tour de France werd in 1903 verreden. Zestig coureurs stonden op 1 juli 1903 aan de start van de eerste Ronde van Frankrijk. Slechts 21 renners haalden de finish. De tour bestond destijds uit slechts zes etappes. De totale afstand bedroeg 2.428 kilometer. De langste etappe bedroeg 471 km. Om te controleren of de renners daadwerkelijk het vastgestelde parcours aflegden, werden verschillende controleposten geïnstalleerd. Hier moesten de wielrenners hun handtekening zetten of moesten zei hun naam roepen naar de commissarissen.

De eerste Ronde van Frankrijk werd gewonnen door Maurice Garin. Garin won maar liefst 3 van de 6 etappes. De renner legde het parcours af met een gemiddelde snelheid van 25,68 km. Hij won met een voorsprong van bijna 3 uur op de nummer twee, Lucien Pothier. Dit is het grootste tijdsverschil ooit in de Ronde van Frankrijk. Garin ontving 6.000 francs voor zijn overwinning.

Een jaar later stond Garin opnieuw aan de start. De renner reed wederom een uitstekende Tour. In de einduitslag, die pas in december bekend werd gemaakt, kwam de hij echter niet voor. Garin werd evenals als de nummers 2, 3 en 4 uit het klassement geschrapt, omdat hij niet het volledige parcours zou hebben afgelegd op de fiets. De renner werd voor 2 jaar geschorst. De fransman zou de trein hebben gepakt. Maurice Garin heeft dit altijd ontkend.

Ronde van Frankrijk 1904

In 1904 ging de 2e Tour de France van start op 2 juli in Parijs. Hij eindigde op 24 juli in Parijs. Er stonden 88 renners aan de start.

 • Aantal ritten: 6

 • Totale afstand: 2428 km

 • Gemiddelde snelheid: 25.265 km/h

 • Aantal deelnemers: 88

 • Er namen geen Nederlanders deel aan de Tour van 1904.

Een Tour die volgens de Franse pers tevens de laatste zou zijn. Het leek erop dat de wedstrijd,na het succes van de editie 1903, aan de eigen populariteit ten onder dreigde te gaan. Vooral de hartstochten van de vele supporters namen ongekende vormen aan. In de tweede rit naar Marseille liep het volledig uit de hand. In St.Etienne sleurden aanhangers van de regionale held Antoine Faure de andere renners van hun fietsen. In Nîmes barricadeerden leden van de plaatselijke motorclub de route, omdat hun stadgenoot Ferdinand Payan gestraft was wegens het vasthouden aan een motor.

De motorvrienden gingen er even hard op los als de supporters in St.Etienne. Met behulp van het startpistool en de politie kon de organisatie, die voor ’t eerst in een automobiel de koers volgde, uiteindelijk een doorgang afdwingen.

Maurice Garin won de eerste rit en één van zijn voornaamste tegenstanders Hippolyte Aucouturier verloor daar al heel veel tijd door verschillende valpartijen. Hij won wel 4 andere etappes, maar kon zijn achterstand niet meer goed maken. Eenmaal in Parijs bleek Maurice Garin zijn tweede eindzege te hebben geboekt, ditmaal met een voorsprong van slechts drie en een halve minuut op Lucien Pothier.

Maar de feestvreugde was van korte duur. De Franse wielerbond weigerde de uitslag wegens alle onregelmatigheden, zoals het gedeeltelijk ‘rijden’ van de route per openbaar vervoer. Een flink aantal renners, waaronder de eerste vier van het eindklassement, werd uit de uitslagen verwijderd en Pothier werd geschorst voor het leven. Maurice Garin kreeg een startverbod van twee jaar. De zege ging uiteindelijk naar Henri Cornet, die bijna drie uur achterstand had op Garin. De laatste renner die in Parijs over finish kwam deed er ruim 101 uur langer over.

Geef een reactie