Wie was: Maurice Brocco

Maurice Brocco (Fismes, 28 januari 1885 – Erigné, 26 juni 1965) was een Franse wielrenner, die professional was tussen 1906 en 1927. Hij nam zes keer deel aan de Tour de France, maar voltooide hem maar eenmaal. In de Tour van 1911 werd hij tijdens de negende etappe door Henri Desgrange uit de strijd genomen. De inmiddels voor de eindzege kansloze Brocco bleek hand-en-spandiensten te verlenen aan de hoogstbiedenden, maar destijds werd de Ronde – zeker door Desgrange – nog als een strikt individuele wedstrijd beschouwd. Brocco ging in beroep, mocht de dag daarop toch buiten competitie van start en won vervolgens glansrijk de 10e etappe Bagnères-de-Luchon-Bayonne met 34 minuten voorsprong op de latere eindwinnaar Gustave Garrigou. De koersdirectie toonde geen genade, wees zijn beroep af en diskwalificeerde hem alsnog, waardoor hem ook de etappewinst ontnomen werd.[1] Desgrange noemde de kleine Brocco minachtend een “domestique”, een term die in onder meer het Engels ingang zou vinden voor wat in het Nederlands tegenwoordig “knecht” heet. Later werd Brocco een zeer succesvolle zesdaagserijder, die winnende koppels vormde met beroemdheden als Alf Goullet en Oscar Egg.
Wie was: Gustave Garrigou

Gustave Garrigou (Vabres, 24 september 1884 – Esbly, 28 januari 1963) was een Frans wielrenner, die in zijn tijd tot de top behoorde.

Garrigou debuteerde in 1907 als prof. Al hetzelfde jaar werd hij kampioen van Frankrijk, won de Ronde van Lombardije, Parijs-Brussel, twee ritten in de Tour de France en eindigde als tweede in het eindklassement van de Ronde. Na zijn spectaculaire Tourdebuut eindigde Garrigou nog zeven keer op rij bij de eerste vijf van het eindklassement. In totaal won Garrigou acht Tour-etappes en eiste in de Ronde van Frankrijk 1911 de eindoverwinning op.

In de Toureditie van 1911 nam in eerste instantie Paul Duboc de leiding. In de etappe in de Pyreneeën bleek het water uit de fles van Duboc vergiftigd te zijn waardoor hij van zijn fiets viel en verloor. In Rouen, Dubocs geboorteplaats, ontstond een volkswoede tegen Garrigou, maar hij behaalde desondanks de eindzege. De Eerste Wereldoorlog belette Garrigou om zijn wielercarrière voort te zetten. Hij vestigde zich als zakenman in Esbly, nabij Parijs.

Geef een reactie