Wie was: Josef Fischer?

266px-1896josef_fischer

Josef Fischer is een voormalig Duits wielrenner. Hij is bekend als de winnaar van de aller eerste editie van de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix in 1896. Tot 2015 was hij ook de enige Duitse winnaar van deze kasseienklassieker. Daarnaast won hij ook nog Bordeaux-Parijs in 1900. Parijs-Roubaix is een eendaagse wielerwedstrijd die elk voorjaar wordt verreden in het noorden van Frankrijk.

De wielerwedstrijd is een van de vijf wielerklassiekers en wordt precies een week na de Ronde van Vlaanderen gereden. De eendaagse wedstrijd staat bekend als de “Hel van het Noorden” (l’enfer du Nord), omdat een belangrijk deel van de koers wordt verreden over de kasseistroken die karakteristiek zijn voor dit gebied. De omschrijving “Hel van het Noorden” werd het eerst in 1919 gebruikt door een journalist die de eerste editie na de Eerste Wereldoorlog volgde en diep onder de indruk was van de oorlog verwoestingen in Noord-Frankrijk.

In de eerste edities werd er gebruikgemaakt van gangmakers (à la Bordeaux-Parijs), aanvankelijk met auto’s en motoren, vanaf 1901 alleen nog met fietsen. Vanaf 1908 werden de renners tot Beauvais gegangmaakt, na 1910 kwam dit te vervallen. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn deze stroken ofwel droog en stoffig, ofwel nat en uiterst glad. Een andere bijnaam voor de wedstrijd is dan ook la reine des classiques (de koningin der klassiekers) of ook la Pascale (paas, dus: wedstrijd omstreeks Pasen).

De textielfabrikanten Theo Vienne en Maurice Perez organiseerden deze wedstrijd voor het eerst in 1896 en met uitzondering van de beide wereldoorlogen is de wedstrijd sindsdien elk jaar verreden. Tegenwoordig is de organisatie van de wedstrijd in handen van de Société du Tour de France (A.S.O.: Amaury Sport Organisation), die ook de Ronde van Frankrijk organiseert.

Parijs-Roubaix, vormt samen met de Ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije de 5 monumenten en maakt sinds 2005 deel uit van de Historische kalender. Vanaf 2011 behoort hij tot de UCI World Tour.

Wie was: Jean Alavoine?

jean_alavoine

Jean Alavoine (Bordeaux, 1 april 1888 – Argenteuil, 18 juli 1943) was een Frans wielrenner. Alavoine was profwielrenner van 1909 tot 1925. Zijn bijnaam in het peloton was “Gars Jean”. Hij boekte 29 overwinning in zijn profcarrière, waaronder 17 etappeoverwinningen in de Ronde van Frankrijk. Hij werd tweemaal tweede in de Tour (1919 en 1922) en tweemaal derde (1909 en 1914). Hij was de eerste renner die het klaarspeelde om twee etappes te winnen in de Tour in een tijdsbestek van 10 jaar en hij is met 14 jaar nog steeds recordhouder met de langste periode tussen zijn eerste etappeoverwinning en zijn laatste etappe overwinning.Hij werd twee maal individueel Frans kampioenschap op de weg in 1909 en 1920.In 1920 had hij ook succes in de Ronde van Italië toen hij derde werd in het eindklassement en een etappe won. In 1943 kwam hij om het leven in een wielerwedstrijd voor veteranen.

Geef een reactie