Afgelopen zaterdag was het weer zover, NCK Dronten. Ook Toer ’80 heeft hier weer aan mee gedaan. Aan de start stonden: Arjan Kuiper, Hennie Dieterman, Martijn Joolen, Andre Boven, Klaas Tiktak en Stefan Klok. Onder begeleiding van mij en Wilco Kuiper ( onze kamikaze top fotograaf). Zaterdagochtend eerst even de leenauto van Mazda Winter uit Winschoten vol getankt bij Hilgers in Oude Pekela, aldaar kwam ik al enkele toppers van Toer ’80 tegen die de Mulder ATB tocht in Bellingwolde gingen rijden. Even Arjan en Wilco opgepikt vanuit Meeden na lekker bakje koffie. Het weer zagĀ er toen niet goed uit een dikke regenbui, donkere wolken boven het Groninger land. Maar met goede moed gingen we om 9.30 richting Dronten, eerst nog even de rest van de mannen in Assen opgehaald, spullen overgeladen en op naar Dronten.

Tegen 11 uur kwamen we in Dronten aan, het weer was inmiddels gelukkig flink opgeklaard. Samen de tent opgezet, beetje eten en drinken, om vervolgens de rugnummers en chips (nee geen Croky chips) maar chips voor tijdregistratiešŸ˜Š. Het was bij de start en finish al een gezellige sfeer veel bekende ploegen met topteams waren al aanwezig met bussen, tent en veel mooi materiaal. Voor de echte wielerliefhebber altijd mooi om te zien. Alle aandacht ging zaterdag en ook terecht naar de Stormvogels die ter nagedachtenis van Bas de Haan met een heel mooi nieuwe tijdritpak gingen mee doen, uiteindelijk hebben ze een topprestatie neergezet een 13e tijd met gemiddelde van ruim 49 km/uur.

Met nog een uur voor vertrek ging Toer ’80 zich voorbereiden, warmrijden, nummers opspelden en nog een bespreking voor de start. Ik zag het al gelijk alle kopjes stonden op scherp, alles zat mee, mooie startpositie. Slechts 1 ploeg starte voor ons. Tegen 13.45 gingen we richting start. De renners naar het podium en Wilco en ik met de volgauto naar de opstel plek voor de auto’s. We stonden mooi vooraan en met goed zicht op het podium. Er werden mooie woorden gesproken door de speaker, vol lof vertelde hij dat Toer ’80 in Nederland 1 van de beste toervereniging was. Altijd mooi om te horen.

Om 14.04 eindelijk klonk het startschot, eerst ging Arjan van het podium de rest volgde. Het begin van het parcours is lastig smal, pionnen, dranghekken, rotondes, Alles ging gelukkig goed. Eenmaal uit Dronten kom je normaal gesproken gelijk met de neus in de wind. Maar zaterdag zat het ons mee , geweldig weer, weinig wind. Met snelheden tussen de 45 en 50 km/u ging het geweldig. Een mooie lange weg, naast de provincale weg. Richting de Vossemeer. De mannen hielden het tempo strak, werkten heel goed samen, mooi aflossingen. Al snel waren we bij de dijk eerst langs het Vossemeer, daarna langs de Ketelmeer. Met hoge snelheid, voor het gevoel beetje wind mee, richting ketelbrug, helemaal langs op de dijk, met mooie uitzicht op het water. Het tempo en de samenwerking bleef uitstekend. Heel constant tussen de 45 en 50 km/ u. Helemaal achter op het parcours gingen we een klein stukje weer landinwaarts, eerst een smalle weg , maar al gauw weer brede mooie asfaltweg. In de volgauto vroegen we ons af wat er ging gebeuren, de mannen moesten nu toch echt wind tegen hebben, niets wees daar op. Het tempo bleef hoog en constant. Al gauw kwamen we weer terug op dezelfde dijk. Hier zagen we de andere ploegen. Na ongeveer 40 km werd het helaas voor Andre Boven te veel. Niks aan te doen, en geweldig wat een werk heeft Andre verzet om de eerste 40km het tempo zo hoog weten te houden. Hij vertelde ons ik red me wel, volg de rest. Dat met nog een 10 km te gaan bleven de mannen het hoge tempo vast houden, de finish was in zicht Dronten kwam dichter en dichter bij. Na 1.08:53.55, met gemiddelde van 45,2 km/u heeft Toer 80 een topprestatie geleverd, tussen de wielerploegen, met zelfs professionals.

Voldaan van de prestatie ontmoeten we elkaar weer bij de auto’s. Gezamenlijk de race besproken, beetje eten en drinken, met voldaan gevoel weer naar huis. Een topdag!!

Mark Vos
dsc_8416dsc_8353 dsc_8356 dsc_8357 dsc_8358 dsc_8359 dsc_8394 dsc_8424 dsc_8426 dsc_8428 dsc_8458

Geef een reactie