1937brossi

Jules Rossi

Wie was: Jules Rossi 

Giulio (Jules) Rossi (Acquanera di San Giustina, 3 november 1914Champigny-sur-Marne, 30 juni 1968) was een Italiaans wielrenner.

Rossi was professioneel wielrenner van 1935 tot 1950. Hij behoorde tot een generatie Italianen die in de dertiger jaren van de twintigste eeuw in Frankrijk gingen wonen om de armoede in Italië te ontlopen. Veel van deze jonge immigranten droomden van een wielercarrière, Rossi was een van hen. In tegenstelling tot anderen behield Rossi zijn Italiaanse nationaliteit, maar als wielrenner werd hij in Frankrijk populairder dan in Italië, waar men hem amper kende. Zijn voornaam werd even wel verfranst tot Jules.

Hij behaalde verschillende grote successen, waaronder overwinningen in de klassiekers Parijs-Roubaix (1937) en Parijs-Tours (1938). In hetzelfde jaar 1938 won hij een etappe in de Ronde van Frankrijk en in 1941 de prestigieuze Grand Prix des Nations.

Zijn overwinning in Parijs-Tours in 1938 werd verwezenlijkt met een gemiddelde snelheid van 42,097 km/h, een record dat toen een absoluut snelheidsrecord was voor alle wielerkoersen met een lengte van 200 km en meer. Hij werd hiermee de houder van de zogenaamde Gele wimpel (Ruban jaune). Dit record hield 10 jaar stand en werd in 1948 verbeterd door de Belg Rik Van Steenbergen in de klassieker Parijs-Roubaix.

1937arossi

Parijs-Roubaix 1937

 

 

 

 

 

 

 

Louis Trousselier

Wie was: Louis Trousselier

Louis Trousselier (Levallois-Perret, 29 juni 1881Parijs, 24 april 1939) was een Frans wielrenner.

Hij was wielrenner van 1901 tot 1914, waarvan het eerste jaar als amateur en daarna als professioneel wielrenner. Hij is het meest bekend om zijn overwinning in de Ronde van Frankrijk in 1905. Trousselier was een Parijzenaar in hart en nieren en werd na zijn overwinning in de Tour als een held in Parijs binnengehaald. Hij stond bekend als een vrolijk en sympathiek iemand, vol met kwinkslagen en een vrolijk en innemend gezicht met een prachtige hangsnor. Om deze redenen had hij de bijnaam Trou-Trou. Hij stamde uit een familie die meerdere sporthelden heeft voortgebracht; zijn broers André en Leopold waren eveneens wielrenner. André won onder meer Luik-Bastenaken-Luik in 1908 en was bovendien doelman van Racing Club de France. Van 1906 tot 1914 nam Trou-Trou ook deel aan de Ronde van Frankrijk. In 1906 werd hij nog derde in het eindklassement, maar in 1907 verliet hij de Ronde in Bordeaux, na een door zijn ploeg Alcyon aangevochten rit uitslag in Metz, waar de jury de overwinning aan zijn medevluchter Emile Georget toekende. Hij kon in alle volgende rondes geen vervolg geven aan zijn grote succes uit 1905. Wel werd hij nog winnaar van de klassiekers Parijs-Roubaix (1905) en Bordeaux-Parijs (1908).

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog beëindigde hij zijn wielercarrière en opende hij een bloemenzaak in hartje Parijs, dit werd een van de drukst bezochte winkels van de stad.

1907a

Louis Trousselier die hier moet opgeven in de Tour de France van 1907.

Geef een reactie