Van Joop

Groep

Een onderdelengroep bestaat uit alle bewegende delen aan een racefiets: naven, cassette, ketting, derailleurs, crankstel en trapas, pedalen, remmen, verstellers en balhoofdstel. In de racefietswereld bestonden tot voor kort slechts twee grote leveranciers van complete aandrijfonderdelen: het Italiaanse Campagnolo en het Japanse Shimano. Campagnolo en Shimano leveren elke verschillende (maar vergelijkbare) groepen, elk met een eigen kwaliteit en bijbehorende prijs. Recentelijk lanceerde het Amerikaanse SRAM ook twee complete racegroepen. Andere fabrikanten die complete groepen aanboden, zoals Sachs, Suntour, Weinmann, Zeus en Gipiemme zijn verdwenen, overgenomen of hebben het aanbod drastisch beperkt. Onderdelen van groepen worden nog wel op de markt gebracht door FSA, Mavic, Specialit├ęs T.A., Stronglight, Ofmega, Modolo, en Miche. Voor pedalen en naven zijn er nog diverse andere aanbieders.

Racefiets met beschrijving onderdelen

Shimano groepen (hoog naar laag)

 • Dura-Ace Di2 (elektromechanische groep)
 • Dura Ace
 • Ultegra Di2 (elektromechanische groep)
 • Ultegra
 • 105
 • Tiagra
 • Sora
 • Claris
 • 2300
 • Campagnolo groepen (hoog naar laag)
 • Super Record EPS (elektromechanische groep)
 • Super Record 11 speed(terug van vroeger)
 • Record 11 speed
 • Blad 7
 • Chorus 11 speed
 • Athena 11 speed (opnieuw ingevoerd halverwege 2009)
 • Centaur 10 speed(vroeger: Athena, daarna Daytona)
 • Veloce 10 speed
 • Mirage (tot 2009)
 • Xenon (tot 2009)
 • SRAM groepen (hoog naar laag)
 • Red
 • Force
 • Rival
 • Apex

Geef een reactie