Open brief aan de leden

beste leden,

De kop is eraf. Prachtige omstandigheden en een mooie route door de polder. Maar toch moet me iets van het hart. We hebben in beide groepen bij tijd en wijle geen reclame gemaakt voor de recreatieve wielersport in het algemeen en voor Toer ’80 in het bijzonder.

Vluchtheuvels aan de verkeerde kant voorbij, bij rotondes voorrang nemen en in Winschoten bij de spoorwegovergang ineens de weg op, vlak voor achter ons rijdende auto’s langs.

Allereerst is het geen reclame voor de ‘blauwe trein’ die we zijn, aan de andere kant vraag ik begrip van de koprijders dat ze pas een beweging gaan maken als ze er zeker van zijn, dat de rest van de groep dat ook kan doen. Als je op kop rijdt ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de rest van de groep! We rekenen op jullie.

Ik hoop dat het incidenten zijn en dat we daar de volgende keren wat meer oog voor hebben en, het levert ook ergernissen op voor diegene, die het wel volgens de regels wil doen. In het verleden hebben we hier meerdere keren aandacht voor gevraagd in de voor – en najaarsvergaderingen. Als vereniging bij de NTFU zijn daar ook landelijk gedragsregels voor afgesproken.

In Limburg heeft de plaatselijke bevolking het inmiddels helemaal gehad met groepen fietsers en worden daar maatregelen genomen en aantallen deelnemers aan tochten naar beneden gebracht. Gisteren in Tecklenburg liet een Duitse politieman zich even gaan t.o. van een groep van ons, al dan niet terecht. Maar de boodschap was helder, 90 % van de fietsers in het Teutoburgerwoud komen uit NL en grote groepen misdragen zich in het verkeer. In België hebben ze de max. snelheid op fietspaden e.d. teruggebracht naar 30 km/u. Vorige week zondag is een groep van ons aangesproken in de buurt van Mussel. In diverse fora op internet neemt de afkeer van groepen fietsers in het verkeer toe.

In mijn dagelijkse leven moet ik mensen in toom houden voor allerlei zaken met maatschappelijke context. Ik heb er in de week en in het weekend geen zin in om dit ook te moeten doen. Als bestuur zijn we verantwoordelijk voor zaken die zich binnen de club afspelen en ik kan u zeggen dat deze groep van vrijwilligers er ook geen zin in heeft om individuele leden op dit gedrag aan te spreken.

Daarom het dringende verzoek; hou het voor ons en voor iedereen in het verkeer leuk en pas je wat aan a.u.b.

Met sportieve groet

Bart Kruizinga

Geef een reactie